[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/Totomato_krzysiekrzysztofiak-3021re.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/Totomato_krzysiekrzysztofiak-3021re.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/Totomato_krzysiekrzysztofiak-3021re.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/Totomato_krzysiekrzysztofiak-3021re-667x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/Totomato_krzysiekrzysztofiak-3021re-667x555.jpg"}]

PSTRĄG Z PATELNI NA PIETRUSZKOWY PUREE Z GROSZKIEM, ŻELEM JABŁKOWYM, SAŁATKĄ Z RUKWI WODNEJ I LIŚĆMI PARMEZOWANYMI

Składniki:
1 pstrąg
200 g pietruszki
1 fasola tonka
mleko
masło
10 g tartego parmezanu
10 g białka z jaja kurzego
10 g mąki ryżowej
0,5 g buraka liofilizowanego
100 ml soku z jabłka
2 g gumy z fasoli guar
50 g groszku zielonego
rukiew wodna
nasturcja
szczawik zajęczy
sól
pieprz

Pietruszkę obieramy i gotujemy w mleku, w thermomiksie robimy gładkie purée, doprawiając masłem, solą, pieprzem i tartą fasolą tonka. Łączymy w mikserze parmezan, buraka, białko i mąkę ryżową, ukręcamy na gładką masę i wypiekamy w silikonowej formie o kształcie liści. Groszek delikatnie obieramy ze skórki i sparzamy wrzątkiem. Rybę oczyszczamy, filetujemy i na oleju smażymy od strony skóry, bastując spienionym masłem. Sok jabłkowy gotujemy i miksujemy z pudrem z fasoli guar, aż powstanie żel. Serwujemy jak na zdjęciu, z rukwią wodną udekorowanego ziołami.

Przepis: Marcin Piotrowski / szef kuchni w Totomato
Zdjęcie: Krzysiek Krzysztofiak

Totomato
ul. Piękna 28/34
00-547 Warszawa
www.totomato.pl

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014