[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/9395eeaab763ceea0ddc55a4d1e205aa.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/9395eeaab763ceea0ddc55a4d1e205aa.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/9395eeaab763ceea0ddc55a4d1e205aa.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/9395eeaab763ceea0ddc55a4d1e205aa.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/9395eeaab763ceea0ddc55a4d1e205aa.jpg"}]

PRZY LUBELSKIM STOLE

Nie oszukujmy się. „Gourmandziści” z całego świata nie upodobali sobie Lublina jako miejsca gastronomicznych pielgrzymek. Stare Miasto przypomina raczej pole minowe, gęsto usiane miejscami, które oferują bardzo złą kuchnię. Wyjątkiem jest restauracja 16 stołów.

Szefowie kuchni Piotr Kwiatosz i Jarosław Piłat postanowili odkurzyć i odkryć na nowo fundamenty lubelskiej kuchni. Jednym głosem zapewniają, że wszystkie składniki pochodzą z okolic Wyżyny Lubelskiej, co ma być gwarantem smaku, świeżości i sympatycznych cen. W 16 stołach zjemy zupę rybną gotowaną na bulionie z raków z warzywami i szyjkami rakowymi (15 zł), sandacza z patelni z dodatkiem regionalnej kaszy orkiszowej z duszonym szpinakiem i sosem cytrynowym i jajem (41 zł), policzki wołowe z pietruszką glazurowaną miodem (36 zł), udziec z jagnięciny lubelskiej z podgrzybkami (38 zł). Karta dań na pierwszy rzut wygląda klasycznie i bez większych ekstrawagancji, ale po chwili uważnej lektury można wyłapać ciekawe smaczki, które świadczą o ambicji i chęci edukowania przez duet szefów. Na przykład dodatek calvadosa w klasycznej szarlotce, wybór serów zagrodowymi w menu czy sum smażony na maśle z dodatkiem jarmużu (38 zł) urozmaicają klasyczny jadłospis. Warto pochwalić uważną i starającą się o komfort gości obsługę, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, jeżeli chodzi o czas oczekiwania na dania. Od jednej restauracji Lublin nie stanie się drugim San Sebastian, ale dzięki takim restauratorom i szefom kuchni polska gastronomia powoli się rozwija. Dobrze, że powstają takie miejsca jak 16 stołów, których ambicją jest stopniowe edukowanie klienta. (Patrycja Siwiec)

Restauracja 16 stołów
ul. Rynek 16, Lublin

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014