Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.

Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • Grzanki lub sezam

Przygotowanie:

W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.

Orientalny kalafior

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
  • 3 ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie 1 papryczka chilli

Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Smacznego !

 

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl

 

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Nać pietruszki - małe warzywo, mnóstwo...

Dziś pod lupę bierzemy warzywo, które znane jest wszystkim i bardzo często gości w kuchni. Zaliczana do grona superfoods, posiadająca mnóstwo cennych właściwości oraz składników...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .