Sałatki z gotowanym bobikiem

Udostępnij:

Jeśli właśnie szukasz pomysłu na drugie śniadanie to świetnie trafiłeś. Eksperci marki Jasmeen przygotowali kilka pysznych przepisów na lekkie, ale syte sałatki z bobikiem. To dania, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, a także prowiant podczas podróży na upragnione wakacje.

Bobik to warzywo bardzo popularne w kuchni orientalnej. Stopniowo zaczyna również podbijać serca i żołądki Polaków. Oprócz wyjątkowego smaku jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo.

Szybka i prosta sałatka z bobikiem

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • zielony ogórek
  • puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • natka pietruszki
  • bazylia

Przygotowanie:

Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory, ogórka i sałatę, a natkę pietruszki i bazylię drobno siekamy, wszystko przekładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą. Dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.

 

Sałatka arabska z bobikiem

Składniki:

  • 1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
  • garść czarnych oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tahiny (np. marki Jasmeen)
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę oraz pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bobik odcedzamy i dodajemy do wcześniej skrojonych warzyw. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy jogurt naturalny z tahiną i polewamy nim zawartość miski. Następnie dodajemy czarne oliwki i posypujemy całość ostrą papryką oraz skraplamy oliwą. Sałatkę dokładnie mieszamy.

 Smacznego!

 

0 Komentarze