[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSC_4351.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSC_4351-800x1163.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSC_4351-705x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSC_4351-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/DSC_4351-1920x555.jpg"}]

MUSZTARDA SAREPSKA I FRANCUSKA: PRZEPIS PODSTAWOWY

Składniki:
200 g białej i czarnej gorczycy (w dowolnej proporcji)
1 szklanka octu z białego lub czerwonego wina
1 łyżeczka soli
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
1 łyżka oleju z pestek winogron
szczypta cukru

Jeśli chcemy uzyskać gładką musztardę, mielimy gorczycę w młynku do kawy lub dokładnie ucieramy w moździerzu. Zalewamy ją wrzącym octem, dodajemy sól. Ostrość musztardy możemy regulować, dodając zamiast części wina, wody. Dodatek łyżki oleju z pestek winogron ulepsza konsystencję musztardy, aczkolwiek nie jest konieczny.

MUSZTARDA FRANCUSKA
Składniki:
200 g białej i czarnej gorczycy (w dowolnej proporcji)
1 szklanka octu z białego lub czerwonego wina
1 łyżeczka soli
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
1 łyżka oleju z pestek winogron
szczypta cukru

Podstawowe składniki są jak w przepisie na musztardę sarepską, według uznania zmieniamy proporcje octu i wody (którą można zastąpić białym winem). Musztarda francuska charakteryzuje się jednak tym, że są w niej całe ziarenka gorczycy. W tym celu zalewamy całe nasiona gorczycy wrzącym octem i wodą (lub białym winem) i odstawiamy je na kilka godzin, a następnie lekko mielimy za pomocą blendera lub pozostawiamy w postaci niezmielonej. Dodajemy łyżkę drobno posiekanych kaparów i łyżeczkę startej skórki pomarańczy. Cukier możemy zastąpić miodem.

PRZEPIS: Janusz St. Andrasz
ZDJĘCIE: Aga Bilska

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014