[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/manchester.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/manchester-800x800.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/manchester-1024x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/manchester-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/03/manchester-1920x555.jpg"}]

MANCHESTER NA CHANDRĘ

Manchester to jedno z największych miast w północnej Anglii, konsekwentnie omijane przez deszcz Michelinowskich gwiazdek. Wizyta w restauracji Manchester House rodzi palące pytanie: dlaczego?

Wieżowiec Tower 12 mieści dwie atrakcje: bar i lounge na 12. piętrze budynku z widokiem na miasto oraz restaurację na 2. piętrze. Logistyka jest dość skomplikowana i zakłada poruszanie się windą między piętrami z kieliszkiem wina w ręku i kelnerem. Ma to swoje niewątpliwe uroki. Restauracja jest obszerna, tętniąca życiem i zaprojektowana z charakterem. Kulinarnymi sterami zarządza znany w brytyjskim środowisku gastronomicznym szef kuchni Aidan Byrne. Koncept wpisuje się w to, co teraz jest najbardziej na topie: kuchnię fine dining serwowaną w nieformalnej i luźnej atmosferze. Byrne nie gra klasyków, tylko proponuje swoje alternatywne kompozycje: na przykład consomme z przypalanej cebuli, ze smardzami i smażonym jajkiem przepiórczym, piotrosza z goframi z marchewki czy ravioli z kraba i trawy cytrynowej. Ciekawostką jest różnorodność ofert dla gości. Na przykład degustacyjne menu lunchowe – co jest ciekawostką, bo zazwyczaj lunche traktowane są jako coś, co trzeba załatwić szybko, tanio i bezboleśnie. Szczególnie dopieszczeni powinni czuć się wegetarianie – dla nich przygotowano pełne menu degustacyjne. Uwagę przykuwają zwłaszcza: duszona salsefia, grillowany boczniak, gnocchi z karczocha i jarmużu, a deserowo: jabłko z sorbetem z eukaliptusa i granitą z kwiatów czarnego bzu. Warto przyjrzeć się całej ofercie lunchowej, która jest najlepszym rozwiązaniem przy ograniczonym budżecie: dwa dania kosztują 22 funty, trzy – 27, natomiast sześć – 50 funtów. Niestety restauracja nie może pochwalić się porywającą kartą win. Królują nudne klasyki, które mocno odbiegają poziomem od jedzenia. (Patrycja Siwiec)

Manchester House Bar & Restaurant Ltd – Restaurant Lounge,
Tower 12, 18-22 Bridge Street,
Manchester

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014