[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8728.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8728-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8728-1024x683.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8728-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/IMG_8728-1920x555.jpg"}]

BURGER Z KANIĄ NIE TYLKO DLA GRZYBIARZY

Składniki (2 porcje):
2 szklanki mąki
¾ szklanki ciepłej wody
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kaszy jaglanej
2 kanie
1 mała dynia
1 ząbek czosnku
koperek
3 łyżki śmietany
kilka listków szpinaku

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, oliwę, sól i cukier. Zagniatamy ciasto na lepką masę, posypujemy niewielką ilością mąki i pozostawiamy pod wilgotną ściereczką; czekamy, aż ciasto wyrośnie. Następnie dodajemy do ciasta małą łyżeczkę suchej kaszy jaglanej i ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy dwie kule spłaszczając dół, układamy na blaszce wyłożonej papierem i czekamy jeszcze pół godziny, aż bułki troszkę spuchną. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 10–15 minut, aż bułki będą rumiane.

W tym czasie ucinamy nóżkę kani i dokładnie czyścimy. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy kanię kapeluszem do dołu. Smażymy na wolnym ogniu około 2 minut, nie dociskając kapelusza, aby nie stracił swojego wyglądu. Następnie przewracamy kanię na drugą stronę i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Ciepłe bułki studzimy przez 10 minut, po czym kroimy na pół: na spodzie układamy kanię, następnie chrupiące liście szpinaku i cienki plasterek dyni, śmietanę utartą z ząbkiem czosnku i koperkiem, kolejny plasterek dyni i nakrywamy górną częścią bułki.

STYLIZACJA I PRZEPISY: Lubczyk i Jemioła
ZDJĘCIA: Piotr Czyż

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014