[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/12244703525_4b5e519903_o.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/12244703525_4b5e519903_o-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/12244703525_4b5e519903_o-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/12244703525_4b5e519903_o-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/12244703525_4b5e519903_o-1920x555.jpg"}]

TRUFLE RUMIANKOWE Z PYŁKIEM PSZCZELIM

Składniki:
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki masła kokosowego (jeśli macie problem z jego nabyciem, można je zastąpić olejem kokosowym)
1 łyżeczka soli
5–6 łyżek naturalnego, mielonego kakao
2–3 łyżki miodu (weganie mogą pominąć ten składnik i dodać więcej syropu z agawy)
1–2 łyżki syropu z agawy
1 kopiasta łyżeczka suszonych, utartych w moździerzu kwiatów rumianku
1/2 łyżeczki suszonej, utartej lawendy
2 łyżki stołowe roztartego pyłku pszczelego (weganie mogą dodać zamiast niego 2 łyżki suszonych, startych na pył kwiatów rumianku)

W garnku rozpuszczamy olej i masło kokosowe; wystarczy umieścić je na kilkanaście minut przy kaloryferze, nie trzeba niczego podgrzewać! Gdy tłuszcz stanie się płynny, przelewamy go do garnka i mieszając, dodajemy powoli sól (ja lubię bardziej słone, ale uważajmy, aby nie przesadzić), kakao, miód, a następnie kwiaty rumianku i lawendę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 5–10 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Po schłodzeniu formujemy z masy niewielkie kulki i obtaczamy każdą z nich w pyłku pszczelim (do tego celu nadaje się najlepiej mała miseczka). Pamiętajmy, aby opłukać dłonie w zimnej wodzie po każdej kulce. Uformowane, obtoczone trufle odkładamy na blasze pokrytej warstwą pergaminu. Przed podaniem schładzamy trufle przez minimum 30 minut w lodówce.

PRZEPISY I ZDJĘCIA: Beth Kirby / localmilkblog.com

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014