[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_093.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_093-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_093-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_093-1024x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/131218_SmakFood_093-1024x555.jpg"}]

KACZKA, JARMUŻ I FASOLA W SOSIE Z CZERWONEJ PORZECZKI Z PARMEZANEM

Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kaczki

Składniki na sos z czerwonej porzeczki:
1 szalotka, drobno posiekana
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru
¼ szklanki czerwonego wina
55 g czerwonych porzeczek
szczypta świeżego tymianku
sól i pieprz

Składniki na jarmuż:
150 g jarmużu bez łodyg, pokrojonego na kawałki
150 g fasoli z puszki, wypłukanej i odsączonej
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
starty parmezan
oliwa z oliwek

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy do garnka jarmuż i gotujemy przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy jarmuż z garnka, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na dużym ogniu dobrze rozgrzewamy patelnię. Ostrym nożem odcinamy tłuszcz z kaczych piersi i przyprawiamy je solą i pieprzem. Mięso przekładamy na patelnię i przypiekamy z obu stron. (Tłusta strona kaczki powinna być ładnie przyrumieniona). Piersi zdejmujemy z patelni i przekładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Z patelni usuwamy nadmiar tłuszczu, dodajemy szalotkę i masło i podduszamy, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Na innej patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy, dodajemy jarmuż, fasolę i czosnek – wszystko razem podgrzewamy. Posypujemy parmezanem i skrapiamy sokiem z cytryny. Kacze piersi tniemy pod skosem i polewamy sosem. Obok układamy jarmuż.

PRZEPIS I STYLIZACJA: Xenia von Oswald
TŁUMACZENIE: Marta Lercel Turel
ZDJĘCIE: Ola O Smit

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014