[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/z17752064QSzybko-swiezo-prosto1.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/z17752064QSzybko-swiezo-prosto1.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/z17752064QSzybko-swiezo-prosto1.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/z17752064QSzybko-swiezo-prosto1-620x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/z17752064QSzybko-swiezo-prosto1-620x555.jpg"}]

DONNA W KOLORZE BLUE

Donna Hay, kulinarna gwiazda z Antypodów, dla milionów fanów na całym świecie jest uosobieniem idealnego stylu gotowania: wszystkie jej dania są apetyczne, łatwe do przyrządzenia, niezbyt skomplikowane i świeże. Nic dziwnego, że najpierw program telewizyjny, a potem książka o tym samym tytule, czyli „Szybko, świeżo, prosto” stały się wyznacznikiem jej wizerunku.

Przypomnijmy: Donna Hay to przede wszystkim utalentowana i pracowita stylistka jedzenia, która po latach praktyki wypracowała określony styl – wprowadziła do fotografii kulinarnej naturalne światło, co do dziś dla wieli wcale nie jest oczywiste. Na dodatek jest wciąż wierna autorowi zdjęć Williamowi Meppemowi, który współpracuje z nią od początku kariery. Drugim filarem Donny jako kulinarnej marki jest kolor niebieski – niezbyt oczywisty w kuchni, ale w przypadku dodatków – zastawy, kubeczków, misek – sprawdza się bardzo dobrze. Donna ma zresztą całą linię swoich niebieskich produktów, które czasami przybierają nieco inne kolory (białe, miętowe, zielonkawe – delikatne pastele dominują). Długo czekaliśmy na jej pierwszą książkę po polsku, ale tej wiosny możemy wreszcie nadrobić zaległości. Książka Donny Hay to rzecz w kuchni, szczególnie tej domowej, bardzo przydatna – 160 kreatywnych, łatwych przepisów, przy których się nie przepracujemy, a na pewno będziemy zadowoleni i najedzeni. To, co w tej książce naprawdę cenne, to podpowiedzi i wskazówki, które pozwolą uniknąć kuchennej rutyny: jeśli dressing to kolendrowy, bo ożywia smak potraw, groszek dobrze komponuje się z miętą i porem, fasola zastąpi puree z ziemniaków. Droga na skróty to motto autorki – według niej nie ma sensu się męczyć, skoro można sobie ułatwić życie (jest zwolenniczką gotowych półproduktów, takich jak ciasto francuskie), a że do carbonary dodaje śmietankę? Nie obiera dyni? Podrasowuje rybę harissą? Robi to na pewno z wdziękiem i ogromnym entuzjazmem osoby, która przepada za kiszonymi cytrynami. Jej kuchnia z pewnością jest bezpretensjonalna i ponadnarodowa – znajdziemy tu przepisy z tofu, pastą chili, jagnięciną, kokosem – obok dań z kuchni tajskiej, włoskie evergreeny, francuskie dodatki plus spora dawka mięsa: krwiste befsztyki, boczki, pulpety i bardzo wiele wariacji kurczaka. Czego chcieć więcej? Książkę zamyka rozdział poświęcony stylizacji, który dodatkowo rozbudzi nasze apetyty; po raz kolejny ktoś nam potwierdził, że słoik może stać się pięknym wazonikiem. Książka Donny Hay nie jest dla wymagających – raczej dla wszystkich tych, którzy cenią sobie w domowym gotowaniu praktyczne podejście. Jest też pochwałą prostoty – momentami ocierającej się o banał – ale tak dobrze podanej, że jesteśmy w stanie przełknąć ten banał niczym gładki kozi serek.

Donna Hay, „Szybko, świeżo, prosto”

Albatros 2015,
cena: 64,90 zł

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014