[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/RootVegetables_SUNDAYSUPPERS.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/RootVegetables_SUNDAYSUPPERS-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/RootVegetables_SUNDAYSUPPERS-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/RootVegetables_SUNDAYSUPPERS-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/04/RootVegetables_SUNDAYSUPPERS-1920x555.jpg"}]

CHRUPIĄCE CHIPSY WARZYWNE

Chrupiące chipsy warzywne, lubiane zarówno przez dzieci, jak i rodziców, to hit domowych przyjęć. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzają się szczególnie słodkie ziemniaki oraz różnokolorowe odmiany buraków. Sunday Suppers stworzyli własny miks, ale podpowiadają, że kompozycję warto wzbogacić na przykład o korzeń lotosu czy pietruszki – w zależności od dostępności lokalnych składników.

Składniki (dla 6 osób):
1 obrany słodki ziemniak
1 obrany biały ziemniak
2 obrane buraki złociste
2 obrane buraki odmiany Tonda di Chioggia (lub inna atrakcyjna kolorystycznie odmiana)
sól koszerna

Rozgrzać piekarnik do temperatury 120 stopni. Przygotować dwie tace wyłożone papierem do pieczenia. Ziemniaki i buraki pokroić w bardzo cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Pokrojone warzywa ułożyć na tacy i przesypać koszerną solą, zostawić na 30 minut. Kiedy sól „wyciągnie” z pokrojonych warzyw nadmiar soku, osuszyć je dodatkowo papierowym ręcznikiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – warzywa powinny być ułożone w jedną warstwę. Piec przez 1-1,5 godziny, do uzyskania chrupiącej konsystencji.

Zdjęcie i przepis pochodzą z książki „Sunday Suppers. Recipes&Gatherings”, auorstwa Karen Mordechai, którą możecia nabyć m.in. w księgarni www.bookoff.pl

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014