[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-800x615.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1024x787.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/SK-A-1456-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4910-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2629-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker-1200x555.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/gessker.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-800x533.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1024x682.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/silvio-smak-4-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/HH0A2643-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A4950-1920x555.jpg"},{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-800x231.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1024x296.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1200x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2014/05/H0A3506-1920x555.jpg"}]
 
[{"meta":{"desc":"","caption":""},"full":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/Smak_WinterSoup_S3_033.jpg","medium":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/Smak_WinterSoup_S3_033-800x1200.jpg","large":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/Smak_WinterSoup_S3_033-683x1024.jpg","slideshow":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/Smak_WinterSoup_S3_033-1024x590.jpg","banner":"http://magazynsmak.pl/wp-content/uploads/2015/02/Smak_WinterSoup_S3_033-1024x555.jpg"}]

AROMATYCZNY BULION Z POMIDORAMI

Aromatyczny bulion z pomidorami

Pyszny, uniwersalny bulion, który warto mieć pod ręką, gdy szukacie energetycznego dania pod koniec całonocnej imprezy. Równie dobrze może stanowić rozgrzewającą przekąskę w ciągu dnia. Świetna baza do gulaszów, kapuśniaku na żeberkach i czego tylko zapragniecie.

Składniki (na 2 litry wywaru):
120 g włoskiej pancetty lub polskiego boczku
1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
3 rozgniecione ząbki czosnku
2 gałązki selera naciowego, pokrojone na 1–2 cm kawałki
1 duża marchewka pokrojona w dużą kostkę
2 liście laurowe
2 odsączone filety anchois
750 g pomidorów (mogą być z puszki)
1 litr wody
2 łyżeczki soli morskiej
pieprz
2 szklanki dobrego czerwonego wina (cabernet sauvignon lub pinot noir)
kilka gałązek świeżego tymianku, szałwii i rozmarynu

Na średnim ogniu, w płaskim garnku z przykryciem podsmażamy na złotobrązowy kolor pancettę lub boczek. Usmażone mięso odcedzamy i odkładamy na bok, zachowując w garnku wytopiony tłuszcz. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Smażymy, mieszając, aż zacznie się karmelizować (około 5 minut). Zwiększamy ogień, dodajemy marchew i czosnek. Smażymy, aż marchew zmięknie, dodajemy seler naciowy, anchois i liście laurowe. Smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, wino, wodę i zioła. Mieszamy dokładnie tak, aby nic nie przywierało do dna garnka. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok. godzinę – półtorej, następnie odcedzamy bulion na sicie, nie rozgniatając warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyrządzony bulion można przechowywać w lodówce przez tydzień, po zamrożeniu zaś – kilka miesięcy. Można podawać z: blanszowanym jarmużem lub botwiną, smażoną białą kiełbasą, pieczonymi żeberkami, gotowanymi ziemniakami lub kalafiorem, gotowaną soczewicą, kaszą, oliwkami.

ZDJĘCIA I PRZEPISY: Christina Holmes

© Super Paper & Co. 2014

Pierwszy polski kwartalnik o kulturze jedzenia.

ZNAJDZIESZ NAS NA:

code: macchiatocode
Copyright © Super Paper & Co. 2014